Facebook - Csend

Videó

Esti Csend avagy Csodazongoraverseny nagy tételben

2014.09.14. 14:45 Éry Balázs

Zene hangszerszámokra és zongorára - második rész

[Az előző rész tartalmából: Zene hangszerszámokra és zongorára]

- A cím szellemes utalás Bartók remekművére; Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára – próbálta védeni Esti jobbik énje indulatos támadásaival szemben az Írót. Megjegyzem, a vendégszövegek Ujfalussy és Lendvai zenetörténész professzorok Bartók tanulmányából kerültek át. Persze lehet erre is mondani: kiafaszomaza Bartók… Már nem rökönyödnénk meg.

- Szellemes? Erőltetett jópofaság! Miafeneaza hangszerszám?

- Szójáték! Érted? A zenei mellékletből világosan kiderül: a hangszerként alkalmazott szerszámok hangzó szimbólumként hordozzák, hangsúlyozzák - a tompábbak, kevésbé kifinomultak számára rejtett - jelentésüket. Instrumentum, szerszám, hangszer, hangszerszám - munkaeszköz, a proletariátus fegyvere, munkásmozgalom, kizsákmányolás, anyagi javak egyenlő elosztása, Marx, Engels...

- Büdös komenizmus! Gondoltam.

- Tulajdonképpen igen. A munkadal helyett a mester komponálhatott volna ritmikusan korgó gyomrokra is. A zajból konstruált (latin: alkotott, létrehozott) ritmus a géprombolás ellentettje. A Hacsaturján idézet sem légből kapott ("ördögtől való" - írnám, ha nem szégyellném).

- Mi köze ehhez az Írónak?!

- Szerepjáték - somolygott Esti. A Zeneszerző az Író bőrébe bújva a saját remekművét gúnyolja ki [később Esti álnéven leplezi le önmagát].

- És hogy kerül ide ez a hülye mese? Az eredetiben nincs boszorkány!

- Belátom, az allegória mesterkélt kissé, de félreérthetetlenül példázza a munkaalapú orbáni hülyeséget, a Nemzeti Izé Falanszterét (falanszter – görög: az egyéniséget elnyomó, merev, gépies társadalmi berendezkedés). A dramaturgiának persze szüksége van egy visszataszító, utálatos, Orbánt megszemélyesítő figurára; ő a boszorkány. Lehetett volna a szélhámos Óz, vagy egy elmeháborodott troll, de túlságosan közvetlen lett volna a párhuzam. Viszont a Zeneszerző a művészet erejével eltünteti a gonoszt a történelem süllyesztőjében, amire a való világban élőknek még várni kell. Mint a fekete mágia, de nem kell szurkálni az Orbán babát, csak nézni a táncjátékot, élvezni a zenét, megtisztulni a katarzistól...

Kanadai Magyar Hírlap

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://erybalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr46697335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása