Facebook - Csend

Videó

Esti Csend avagy Csodazongoraverseny nagy tételben

2012.05.24. 17:09 Éry Balázs

Hoffmann Rózsa elvtársnő

Hoffmann Rózsa elvtársnő a hajnali miséről egyenesen a pártközpont agitációs és propaganda osztályára indult, eligazításra. A Marx téren megállt a piros lámpánál, majd tovább haladt a Lenin körúton. A mise alatt morzsolgatott rózsafüzért csinos retiküljébe rejtette a párttagkönyv mellé. A táskában ott lapult Ilku Pál művelődésügyi miniszter levele: "Hoffmann Rózsa elvtársnőt áldozatkész munkájáért a Munka Érdemrend aranyfokozatával tüntetem ki..." Elégedetten bólintott: "Sikerült megtéveszteni őket, a terv bevált!"

Annak idején azért lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba - afféle ellenstirlitzbeoltottszentjohanna-ként -, hogy belülről bomlasztva a rendszert, közelről tanulmányozhassa a kommunisták tudatformáló technikáját, elsajátítsa a kulturális diktatúra hatékony eszközeinek kezelését, megértse a szellemi rabszolgaság működési mechanizmusát. Például az ötéves tantervet, a dolgozó nép gyermekeinek agymosását szolgáló diktátumot. (Hogy közben saját gesztenyéjét is kapargatta?! Ebben egyetlen erkölcstan- vagy etikatanár sem találna kivetnivalót.)

"Majd mi megmondjuk, mit lehet és kell tanulni az iskolában!" - így a bolsevik direktíva, és összeállt az előírt tananyag. A kötelező olvasmányok közé igaz magyar író-költő egyetlen műve sem kerülhetett, csak komcsi, libsi, pogány, (zsidó, cigány, buzi...) irodalmat olvashatott a torzult elméjű és erkölcsű kommunista ifjúság.

Hoffmann elvtársnő lelkében dúlt a vihar - sehol egyetlen Nyírő József, Wass Albert, Szabó Dezső?! -, de lecsendesítette lelke háborgását:

"Csitt lelkem, hadd tomboljon az önkény! Eljön egyszer még az én időm is..."

 

Kanadai Magyar Hírlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erybalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr724544024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.