Facebook - Csend

Videó

Esti Csend avagy Csodazongoraverseny nagy tételben

2016.12.28. 16:22 Éry Balázs

Vadvilág (Rádió Bézs - Csend /december 23.)

Nagy Feró szerint: „a zenészek zenéljenek, a politikusok politizáljanak, s ne foglalkozzanak egymással”(sic!). De hol húzódik a határ a művészet és a társadalombírálat vagy a politika között? Könnyedén leválasztható-e az etikai, erkölcsi, eszmei mondanivaló a hordozó közegről, például, a pop-rockzene esetében? Akkor politizál-e hatékonyabban (egyértelműen) egy zenész, ha tiltakozó röpiratot ír alá, vagy ha dalaiban következetesen képviselni képes meghatározható értékeket, elveket? Ugye nem kell magyaráznom, miért pont Koncz Zsuzsát kérdeztem erről?

csend_december_23.jpg

„Nem tudom, milyen lenne egy olyan élet, amilyet a fenti idézet sugall? Te cipész vagy, csinálj cipőt, ne törődj, az időjárással, az úttal, a ruhával se, csak a cipővel, ahhoz értesz. Ha csak bakancsot gyárthatsz, mert az kell a katonának, ne akarj báli cipőt, mert az tilos, és ne is tégy semmit, hogy ez megváltozzon. Maradj a kaptafádnál, hiszen te csak cipész vagy. A háború vagy a béke nem a Te dolgod, azt mások csinálják. Te maximum halj bele, lehetőleg szó nélkül!

Az ember közösségre ítéltetett lény, nem teheti meg, hogy nem veszi figyelembe a másikat, a többieket. Persze a »régi világban« elő lehetett írni, hogy a dal szóljon a szerelemről, azaz cipész, maradj a kaptafánál. De volt másik véglet is, mikor pol-beat fesztivált rendeztek, ahol szólt dal az agresszor amerikai repülőről, esetleg Kennedy elnök gazságairól. Ez politika volt, nyom nélkül elmúlt, és mert nem rólunk szóltak ezek a dalok, nem volt semmilyen hatásuk.

A művészember érzékeny »szerkezet«, kicsit  talán úgy működik, mint egy »hőmérő«. Figyel és reagál. Még az is, aki csak »zörög«, dübörög, és üresnek tűnik a végtelenségig. Azt mondja: »hé, világ, ilyen rémesnek, elviselhetetlennek látlak! Gondolkodj el ezen!« És a »mondanivaló« így is hiteles, akkor is, ha én magam a zenével való »beszélgetés« híve vagyok. Örömmel éneklek a műfajban »őshonos« lírai, szerelmes dalokat, de nagyon izgat, hogy ezeken a hagyományos témákon kívül, mi mindent lehet még megfogalmazni a műfaj keretein belül? Mindig is ez érdekelt. Ezért énekeltem, éneklek verseket is például. Ha egy zenész politikus alkat, mintegy tükröt tart a másik, a társai, a társadalom elé, elmondja azt, hogy ő erről az egészről miképpen vélekedik. Vajon ezt miért ne tehetné? Szóval a politika ott leselkedik ránk minden sarkon, és hacsak nem dugjuk homokba a fejünket, kikerülni is nehéz.”

A beszélgetés teljes szövege itt olvasható: http://erybalazs.blog.hu/2016/06/09/_a_zeneszek_zeneljenek_a_politikusok_politizaljanak

Külön köszönet II. Lengyelfi Miklósnak!

A műsor itt meghallgatható

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erybalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr4012078287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása