Facebook - Csend

Videó

Esti Csend avagy Csodazongoraverseny nagy tételben

2021.01.14. 14:38 Éry Balázs

Vírushiszti

[Figyelem! Az alábbi szövegben tizenötször fordul elő a maszk!]

Vírushiszti - ha ezt hallotta Esti Kornél, fütyölve a nyelvi jelenségeket tudományosan leíró szenvtelenség kötelmére, előrántotta 38-as Smith and Wessonját, és lelőtte az illetőt, mint egy kutyát. Olykor még meg is erőszakolta őket, de ezt ő maga is túlzásnak tartotta.

[Gyűltek az utálatos, szalonképtelen szavak; e.g. gyűlölködés – ezt, a többnyire csak címig jutó olvasó, a felháborodás, méltatlankodás, szörnyülködés, megvetés, számonkérés, felelősségre vonás helyett használja, alaptalanságot sugalló, szándékos demagóg félreértésként – de a szavak csodálatos életéből a szavakkal való csodálatra cseppet sem méltó kilátástalan küzdelem lett.]

Vírushiszti – használójának a mentősök, ápolók, orvosok elkeseredett erőfeszítése, a rokonaikat, barátaikat gyászolók fájdalma, az ismerőseik vagy saját egészségüket féltők aggodalma, a betegség okozta kín jár az eszében? Aligha. Talán a vészhelyzetet kihasználó politikusok és a kifejezést meghonosító szélhámosok, kuruzslók, kóklerek, sarlatánok, vajákosok, csalók közszereplése, és a velük egy nyelvet beszélő összeesküvés- elméletek híveinek alapigazságai. Estinek az antimaszkista pizzafutár arcára dermedő páni félelem, amikor a kerítésen átnyúlva vette át a pénz a karanténban senyvedő szomszédtól: nincssemmifélejárványcsakazemberekethülyítik-akkorjómerénkovidosvagyok.

Meg a nyolc osztályon éppen csak átbukdácsoló gyermekkori társ meglepően magabiztos természettudományos axiómái. (Sok strucc életét mentette már meg a homokba dugott feje?)

Esti alighanem többet kapott az Úrtól személyiségből, szabadságból (személyes szabadságból), mert nem félt attól, hogy a maszk korlátozná őt ilyesmiben. A szociális távolságot is ildomosnak tartotta; pandémiától függetlenül nem kívánkozott felebarátaihoz másfél méternél közelebb. (Sőt! Még kezet is gyakran mosott!)

img_20200327_190150.jpg

A maszk egy jelzés, a jószándék, az együttműködés jele - gondolta Esti. Érte kellemes és kellemetlen meglepetés is; látott maszkot olyan ismerősökön, akikről az emberismerete azt jövendölte, minden körülmények között ellenállnak a maszkiviselés kötelezettségének, és fordítva.

[Ahogy a nyomorult III. Richárd-epigon és az ő minisztere naaagy födetlen arcával pöffeszkedik európai, ázsiai politikusok között – amikor viselik, álarcnak tűnik! – nyilvánvaló: szotyolát nem lehet maszkon át köpködni.]

Az antimaszkisták arckifejezése – bár elrejtené inkább egy színes, fekete, mintás vagy egyszerű, sebészi, a cseppfertőzést akadályozó szövetdarab – ellenszenves, önelégült lázadást mutat; énkülönbvagyoknemárthatnekemholmivírusarettegőkmaradjanakotthon.

De Esti érzékeli a szépséget is a maszk mögött. A női szemek [asszonyságok szeme] ragyogását - a maszk, mint sejtelmesen izgató fehérnemű! És az összpontosult figyelmet, ahogy a maszk alatt megbúvó mondanivalót fürkésszük [megint egy utálatossá vált szó!], egymás szemébe nézve; fintor, ajakbiggyesztés, grimasz, mosoly nem homályosítja el a lélek tükröződését, láthatóvá válik a maszk alatt rejtve maradó látens mondandó. Az idea reciproka is érvényes. Ha egy lelketlen benső bámul kifele a vázból, akkor a maszk roppant előnytelenné válik, hangsúlyt kap az üres vagy zavaros, kifejezéstelen vagy (agy)halott tekintet. Persze, hogy nem az orr a lélek tükre, bár a maszkot az orruk alatt viselők talán így gondolják.

Vírushiszti – jel-szó! Az empátia, az érzelmi intelligencia siralmasan alacsony szintjét jelzi [ott üvölt a szó mögött az egész … vircsaft] A maszk- jelkép; éppen az ellenkezője. De van tovább is: oltáshiszti - a tudomány, a jószándék, végső soron a valóság tagadása. Esti érzékelte a szóban (és a mozgalomban) formálódó tehetetlen dühöt, a kiszolgáltatottság, a szorongás, a normáliséletetakarás reménytelen indulatát, de visszatetszést keltett benne a provinciális, érzéketlen embertelen válasz.

szuletesnap_3.jpg

A vírushiszti nem lehet az evolúció kulcsszava, kérészéletű divatszó, ebben Esti biztos volt, helyette választékosabb, értelmesebb, átgondoltabb, emberibb és erősebb! szó kellene; csodálatos élete talán nincs, de hangsúlyozza, érzékelteti az emberiséget fenyegető veszedelmet, a környezet óvó tiszteletét, az életmódváltás képességét.

 Kanadai Magyar Hírlap

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://erybalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr4416388252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2021.01.16. 17:11:48

Ez az! Minden szóval egyetértek!

kvadrillio 2021.01.16. 18:41:02

hmmmmm..... A VÍRUSTAGADÓKAT, BETEGLÁTOGATÁSRA KELL VINNI A COVID-OSZTÁLYOKRA !

kvadrillio 2021.01.16. 18:48:45

A VÍRUSTAGADÓK CSAK AZÉRT ÉLNEK ÉS NEM LETTEK NYOMORÉKOK (VASTÜDŐSÖK !!!) MERT SZÜLETÉSÜK UTÁN MEGKAPTÁK A VÉDŐOLTÁSOKAT !

DE EZT FELISMERNI IQ KÉRDÉSE.

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 22:54:36

Aztakurva!

Mi történt itt?
Kiírta, hogy 292 hozzászólás, rákattintok, hogy nyisd meg mind, aztán van összesen 3.

cardiobascuralis 2 2021.01.16. 22:55:25

Lehet, hogy nekem kissé túl lila ez az írás.
Leírnád pár szóban, hogy mit szerettél volna közölni?

kéki béla 2021.01.16. 23:19:26

Ugyan kitörölted, de hátha: a "vírustagadó" és "oltásellenes" kifejezések vajon miért is nem zavarják azt az érzékeny kis lelkecskédet?
Hány rokonod, ismerősöd nem kapott megfelelő ellátást a vírushiszti miatt úgy, hogy köze nem volt a járványhoz???

Behaton 2021.01.17. 11:50:45

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

:))))))
Nagyon sok helyről kibasszák. Ahogy sok más, úgy ez sem megy Matyinak. Ez egy szerencsétlen idióta. Egy szinten van a bolgárbirkával.
:)))))

cardiobascuralis 2 2021.01.18. 18:22:28

@Behaton:
Birka nem floodol, és nem ír durván.
Hogy hülyeségeket, az más kérdés.

@kéki béla:
@kvadrillio: szerintem nem náci, bár valóban érdekesen lehet összedrótozva az agya.

"Hány rokonod, ismerősöd nem kapott megfelelő ellátást a vírushiszti miatt úgy, hogy köze nem volt a járványhoz???"
Igen, eleinte nagyon félvállról vették, aztán meg túlságosan túllihegték, sajnos, akkor, amikor már késő volt. Ennek most 11 ezer áldozata van hivatalosan, meg legalább még ennyi, akiket meg sem vizsgáltak, hogy Covidban haltak-e meg.
süti beállítások módosítása