Facebook - Csend

Videó

Esti Csend avagy Csodazongoraverseny nagy tételben

2013.05.20. 15:09 Éry Balázs

A Nemzeti Kultúra arcképe

Mennyibe kerül egy hűségnyilatkozat? Párszáz forintos rezsicsökkentésért százezrek írják alá a nenyit, ennyit (bocsánat!) ér tehát elkötelezettségük. De a rezsicsökkentő honvédők – gondolom - a nemzet egyszerű, de elszánt katonái (remélem, nem sértő az általánosítás), a tábornokok lojalitása többe van. Mondjuk, háromszázmilliót megér. („A Keller András vezette Concerto Budapest, amely június elsejétől állami nonprofit kft.-ként működik majd, 300 millió forint költségvetési támogatással. A Concerto nemcsak nagyzenekari koncerteket ad majd, hanem a presztízseseményeken is fellép, ahogy azt már korábban, államtitkári időszakában Szőcs Géza is előrevetítette.”)

Keller András két Kovács Ákos-féle bartóki szignál között, a Bartók Rádió Arckép című műsorában a következő (hűség)nyilatkozatot tette: „Nagyon is respektálnunk kell azt, hogy igenis tisztában van vele a politika is, hogy kultúra nélkül nem lesz ország sem. Én azt gondolom, hogy a lehetőségek között igenis sokat tesznek azért, hogy a Magyar Nemzeti Kultúra minden része fenn tudjon maradni.

HŰSÉG? Csupa nagybetűvel, ahogy a pedagógusokat móresre tanító Etikai kódex első parancsolatjában áll? Lesz még Magyar Zenész Kar is? Másképpen: Lesz még Magyar Köztársaság?

Szervilizmus? Gerinctelenség? Tájékozatlanság? Ostobaság? Szűklátókörűség? Önző pragmatizmus? Netán a konzervatív, jobb oldali értékrend vallásos tisztelete? Félelem a jövőtől? A zenekaráért aggódó művészeti vezető túlélési ösztöne? [Ez a mondat elég ahhoz, hogy a Concerto Budapest muzsikáljon a Magyar Nemzeti Kultúra Templomának – a felcsúti labdarúgó stadionnak – felszentelésekor?]

Hála? A megszolgálandó harminc ezüstpénz (állami támogatás)?

De elmérte az ütést a zenekarvezető?!

Mégsem a kormány alapította a zenekart?!

Egyáltalán mi az a Nemzeti Kultúra? Amikor Gidon Kremer - a németül beszélő, zsidó családba, Rigában született hegedűs (akinek csak második nyelve volt az orosz) - Sosztakovics és Alfred Schnittke - aki származását és tanulmányait tekintve is legalább annyira multikulturális, mint Kremer – műveket játszik Keller vezényletével, az melyik nemzet kultúrája?

A Magyar Nemzeti Kultúra minden része fenn marad, ha talpaink egymásra lépnek? És mi köze mindehhez Kodálynak?

Van nemzetietlen kultúra? Amikor Fischer Ádám vezényli az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt a tiltakozók kórusát [Legyen a zene mindenkié! De ne csak a zene: az oktatás és a művészetek nem lehetnek egy szűk csoport érdekkörének foglyai. A művészeti életben elindított diszkrimináció illetve az oktatási szegregáció elszigetel, és újabb generációk egész sorát fogja tartós kilátástalanságban tartani. Nem engedhetjük, hogy a legfiatalabbak esélyeit önkényesen felszámolják, megszüntessék!], az nemzetietlen kultúra?

Sokan akarnak Keller András zenekarában játszani?

 

Vendégszöveg: Kolozsi László

 

Kanadai Magyar Hírlap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erybalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr845308397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása