Facebook - Csend

Videó

Esti Csend avagy Csodazongoraverseny nagy tételben

2020.06.08. 14:08 Éry Balázs

Cigánybűnözés

Címkék: cigánybűnözés

Fura dolog az előítélet; ha valahol cigányozni kezdenek, nekem rögtön az érsebészet jut az eszembe. 

Ahogy a szám elé kaptam a kezem, mindenem csuromvér lett. A többiek sóbálvánnyá merevedve figyelték a horrorfilm-jelenetet. Imént még az asztalnál ültem az adyligeti határőrlaktanya kiképzőszázadának géptávíró termében, és bámultam kifelé az ablakon; már nem kellett fókáznom, rajparancsnokként a kopaszok szivatása lett volna a dolgom. De nem tudtam fölnőni a nemes feladathoz; az 56-os busz [lehet, hogy a számra rosszul emlékszem - csak semmi történelem] megállóját kémleltem (adekvát szinonima; akkoriban – hidegháború - gyanút keltett, ha valaki például fényképezőgéppel bóklászott egy laktanya körül) elkeseredetten a kerítésen túl. A szabadság kapuját. [Azóta is viszolyogva utálom a hatalomittas lelkitörpéket. A sorkatonai behívót Facebookon sokszorosító nevelésügyi tanácsadók fasisztoid pedagógiai elméletei (rendszabály – jó szó!) újra és újra meggyőznek róla: a parancsuralmi tekintélyelvű rendszerek dehumanizálják az embert.

https://erybalazs.blog.hu/2015/12/29/mindennek_van_hatara_254  

[Erről meg az jut az eszembe, hogy Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.]

Ekkor, mintha derült égből, nem egy gázgyár (finom utalás a KFT-slágerre): egy ablak esett rám. Egy csavar kilazulthatott vagy elvetemedett a fa; ahogy egy határőr elvtárs lelkesen dörgölte, a szellőzőablak a fejemre zuhant. Megúsztam volna egy karcolás nélkül, bár az üvegtábla a fejem búbján tört ripityára, ha az ablakkeret nem pontosan az előttem álló pohárra esik, és a felrobbanó pohár szilánkjai nem a tenyerembe fúródnak, felsértve az ütőeremet. Ahogy a szám elé kaptam a kezem, minden csuromvér lett. Senki sem tudta, hol sérültem meg, az üvegcserepek a nyakamat is elvághatták volna.

A felcser – nem tudom, milyen képességei tették alkalmassá a feladatra, de emlékeztem rá: együtt vonultunk be – elégséges gyógyító eljárásnak ítélte, hogy gézlapot leukoplasztozzon a tenyeremre, de az ajtóig sem jutottam el, már csöpögött a vérem az orvosi szoba padlójára. Kísérletezgettünk így egy darabig, végül is szirénázó mentőautóval utazhattam a Belügyminisztérium Korvin Ottóról elnevezett központi kórházába [a Gorkij fasorban rothadó épület a kasleri egészségügy egyik impozáns monumentuma].

 

Az ápolónő – szőke, hófehérbőrű kékszemű, fiatalasszony, [Kövér László szép szavaival: kettessel kezdődik a személyi száma, magyarul: női princípiuma van] kedvesen próbált nyugtatgatni, mondván: nagy szerencsém van, mert a kórház legjobb érsebésze az ügyeletes éppen. Nekem a szerencséről nem ez a tortúra jutott volna elsőként az eszembe, ráadásul abban bíztam, pár öltéssel összevarrják a sebet, osztjónapot [tollhiba!: ezt a szófordulatot az intertextualitás okán mellőzni kellene]. Aztán majd lesz néhány szabadnapom a gyengélkedőn. Érsebész?! Már nem csupán a vérveszteségtől szédültem.

Az ügyeletes orvos - egy fekete hajú, kreolbőrű, sötétbarna szemű fiatalember [Bayer Zsolt szép szavaival: egy genetikai hulladék, magyarul(!): egy mocskos cigány] (ez a körülmény nekem nem tűnt fel, akkoriban eszembe sem jutott ilyesmivel foglalkozni) – bíztatóan rám mosolygott, de nem tűnt őszintének a gesztus.

Egy kórteremben tértem magamhoz. A szomszéd ágyon egy fegyőr (ő így mondta: nevelőtiszt) – fehérbőrű, világos hajú, savószemű öregember [újmagyar (vagy mégsem annyira új) szép szavakkal: nemzetvédő hazafi [kacsabeszél, (duckspeak) újbeszél kifejezés, jelentése: „kacsa módra hápogni”. Ha ellenfélre mondjuk, gyalázás; ha valaki olyanra, akivel egy nézeten vagyunk, dicséret.”] – lábadozott. A szó szoros értelmében: a baracskai börtönben esett a lábára egy gázgyár. Művelt ember lehetett; a szekrénykéjén egy L. Ron Hubbard könyv hevert.

A reggeli vizitnél keserves kísérlet következett; az ujjaimat köllött volna mozgatni szörnyű kínok árán. A doktor elégedettnek látszott az eredménnyel, de a „mindjárt visszajövök” fenyegetően hangzott. Amikor az orvos kiment, a fegyőr rám vicsorgott: „na ilyenekkel vannak tele a börtönök!”

Érsebészekkel?! Ezen kicsit csodálkoztam.

És jött a doktor. Nem mondta, hogy gyógyultan távozhatok, sőt az ujjgyakorlat - bár a fegyőr éppen a folyosón dohányzott, így kellemesebb légkör uralkodott a kórteremben - vérfagyasztó fordulatot vett. „Balázs, van egy jóhírem: fog tudni zongorázni.” Nem kezdtem rögtön örvendezni, mert kisgyermekkorom óta igyekeztem már elsajátítani az ebben a művészeti ágban való jártasságot, és akkoriban már szerettem úgy gondolni magamra, mint aki - ha barátai szerint nem is túl jól - tud zongorázni. De rögvest kiderült, nem zenekritikusként, hanem orvosként beszél: „Első látásra biztos voltam benne, hogy megsérültek a mozgatóidegek a tenyerében, és, hogy az eredeti állapot helyreállítása majdnem lehetetlen”, mondta, (miközben demeterszilárdként [Demeter Szilárd (szintén "zenész" - kurziválás tőlem; nem tudom kellőképpen hangsúlyozni az idézőjelet!) a keresztes-kulturkampf közben pénzt oszt a zenészeknek, de közben izen az ellenzékifüggetlenobjektív illetőknek: El fogjuk játszani az ujjaikon az Örömódát – kalapáccsal.] leleményes ujjgyakorlatokkal próbálta a fájdalomküszöbömet az égig tornászni), „de a műtét jól sikerült, maradandó károsodás nincs”. Na akkor ijedtem meg igazán. Addig eszembe sem jutott, hogy a laktanyában lőttek a zongoraművészetnek! Másképpen: a zenei pályafutásomat mintha elvágták volna. Az üvegszilánkok. A doktor láthatta rajtam, hogy váratlanul ért a közlés, beszélgetni próbált, enyhítendő a feszültséget. Elmondta, hogy bár a családjában nincsen zenész (hiába! senki nem szabadulhat könnyen a sztereotípiáktól), a szomszédja, Boros József egy sarokkal arrébb, a Rózsa Ferenc utcai Vasutas Zeneiskolában tanít (ismertem Jóska bácsit, pótolhatatlan mesterem: Garay Attila terme melletti helysiégben oktatta a basszusgitározni vágyókat. Odébb Kőszegi Imre és Babos Gyula [szintén érsebészek!] – jó iskola volt!). Aztán bejött a fegyőr, a beszélgetés félbeszakadt.

Néhány nap múlva hazamehettem; egy hónap egészségügyi szabadság – a hülyének is megéry

tenyer.jpg

Fura dolog az előítélet; azóta, ha valahol cigányozni kezdenek, nekem rögtön az érsebészet jut az eszembe.

 

KANADAI MAGYAR HÍRLAP

 

63 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://erybalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr8615754642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2020.06.09. 13:10:14

A legtöbb embernek meg más - kinek milyen személyes tapasztalatai vannak, ugye. Amúgy nagyon érdekes írás, bár elég csapongó, és azért szörnyű lehet úgy élni, hogy minden fordulatról valami politikai dologra asszociál az ember, mintha más nem is létezne a világon.

Matyika Ápolója 2020.06.09. 13:56:55

Aham, és ha ez lenne a többség tapasztalata, nem is lenne rasszizmus.

De hát nem ez a többség tapasztalata, hanem "helótesó aggyámá egy szál cigit ne flegmázz bazdmeg ide a telót köcsög"

Drago Brutic1 2020.06.09. 14:42:45

@Sir Galahad: Csapongó és borzalmas nehéz követni a történetet az indokolatlanul sok, ironikusnak szánt, de egy idő után már fárasztó zárójeles megjegyzések miatt. Ez a mániám, hogy aki nem tud jól írni, az fogalmazzon szárazon, még az is olvashatóbb, mint az erőlködős humorizálás. Valójában nincs semmi gond azzal, ha egy zenész nem született Rejtő Jenőnek.

Weißkopf 2020.06.09. 15:34:42

Az a buszmegálló inkább a 63-as járaté lehetett.

2020.06.09. 15:40:37

Az a baj ezzel, hogy a szöveg értelmében a szerző a szubjektív tapasztalatot részesíti előnyben egy csoport megítélésekor, így viszont teljesen igazat ad azoknak is, akik a negatív tapasztalatuk (általában tapasztalataik) alapján ítélkeznek. Szóval ez így ebben a formában eléggé félrement. És szerintem is erőltetett, gyengén vicceskedő a stílus, nem kell jópofizni, ha az ember nem tud jópofizni.

röf 2020.06.09. 17:58:30

Olvasom ezt a füllentést:
"..egy ablak esett rám. Egy csavar kilazulthatott vagy elvetemedett a fa; ahogy egy határőr elvtárs lelkesen dörgölte, a szellőzőablak a fejemre zuhant. Megúsztam volna egy karcolás nélkül, bár az üvegtábla a fejem búbján tört ripityára, ha az ablakkeret nem pontosan az előttem álló pohárra esik, és a felrobbanó pohár szilánkjai nem a tenyerembe fúródnak, felsértve az ütőeremet."
Innentől hiteltelen.

élhetetlen 2020.06.09. 18:21:41

@Matyika Ápolója: “Aham, és ha ez lenne a többség tapasztalata, nem is lenne rasszizmus.”. Csak a saját tapasztalataimról írok. Falusi általános, két cigány osztálytárs, ballagás. Egyik lány sem akart velük ballagni. Mi jó nevű család voltunk, én végig kitűnő, tehát nem mondhatták, hogy nekem csak ez jutott. Mondtam a családomnak, hogy én bevállalnám, mondták, rendben. Ezekkel a srácokkal, és a családjukkal, sem a többi cigány családdal nem volt gondja senkinek, de azért ciki velük párban átsétálni egy iskolán. Ez szerinted mi? Lehet, hogy már téged is, és az összes ismerősödet is kirabolták, ezt nem tudom. Csak azt, hogy a magyarok, és a cigányok között legalább ugyanannyi seggbuta van, csak a cigányok általában nem kapnak megfelelő képzést sem.
És más. Volt egy család a társasházban, akikkel nagyon jó viszonyban voltam, tényleg napi kapcsolat 15 éven keresztül. Aztán három éve, Balatonon, nálam szokták lerakni a bringákat, mert csak két telekre vagyok a szabad strandtól, és az udvarom nem zsúfolt, beszélgetünk, és én lelkesen mutatom az aznap kapott fotót, és értesítést, hogy az unokahúgomat eljegyezte egy (egyébként Angliában született, ott diplomázott) fekete srác. Nem az a reakció, hogy gratulálunk, hanem azt kérdezi a feleség, hogy mit szólt a család. Pedig őket sem bántotta egyetlen fekete diplomás sem. Ez mi, semmi köze a rasszizmushoz? Nem egy börtönből szabadult tömeggyilkos jegyezte el, csak egy fekete srác. És eldurrant az agyam, és megkérdeztem, hogy komolyan gondolják-e, hogy minden feketénél okosabbak, mert fehér a bőrszínük, azóta nem beszélnek velem. Tehát a rasszizmust nem csak a tapasztalat szüli, de nehogy ezt átgondold, mert még megárt.

kárárámaispj 2020.06.09. 18:29:38

Aham. És gondolom életedben ez volt az egyetlenegy alkalom amikor cigánnyal találkoztál. Se előtte, se utána, soha, semmi negatívat nem csináltak.
Azt biztosan csak kitaláltuk mi szemét nem-érsebészek.

Mellesleg az írás megér egy arany farmermellényt, annyira modoros.

kárárámaispj 2020.06.09. 18:34:07

@élhetetlen:
És akkor neked is összesen ennyi tapasztalatod van a cigányokkal, ugye? Soha még egy hangos szót sem hallottál, ugye?

élhetetlen 2020.06.09. 18:54:15

@Eugene Horse: Igen, szubjektív tapasztalat, és a cigány érsebész ragyogó munkát végzett. Megnézném azt a tömeget, aki a „na ilyenekkel vannak tele a börtönök!” kiszólással visszautasítanák a cigány, arab, néger sebész életmentő beavatkozását, mert hozzájuk csak fehér ember nyúlhat. “így viszont teljesen igazat ad azoknak is, akik a negatív tapasztalatuk (általában tapasztalataik) alapján ítélkeznek. Szóval ez így ebben a formában eléggé félrement”. Nem, nem ment félre, nem igazolta a nem fehérek jogos ignorálását. Vannak fehér magyar bűnözők? És ítélkeznek az emberek ezek felett legalább erkölcsileg, úgy, hogy az összes magyart elítélik? Nem. És remélem, ezt nem tartod jópofizásnak.

kárárámaispj 2020.06.09. 19:28:15

@élhetetlen:
"Vannak fehér magyar bűnözők? És ítélkeznek az emberek ezek felett legalább erkölcsileg, úgy, hogy az összes magyart elítélik?"
1. Nézegesd meg az arányokat. Akár az elkövetők számában, akár a bűnesetek számában. Hány "fehér" bűnözik 100ból és hány cigány.
2. Vannak kifejezetten cigányokra jellemző bűncselekmények. Soha egy fehérről nem hallottál, hogy öregezéssel foglalkozott volna. De bicskázni sem a szőke gyerekek szoktak.
3. Tudomásul kéne venni, hogy a cigány megnevezés legkevésbé a bőre színére vonatkozik. A mentalitása, a viselkedése, a neveltetése, a mozgása, a beszéde alapján mondják valakire azt, hogy cigány, nem a bőre színe miatt.
Nyilván sose hallottad a szőke cigány kifejezést.

élhetetlen 2020.06.09. 20:23:55

@kárárámaispj: De, volt más is, egy cigányasszony megátkozott a körúton, hogy nyomorodjak meg, mert nem adtam neki pénzt, aztán öt év múlva elgázoltak egy zebrán, mert a balfasz balra kanyarodó jobbra nézett, hogy befér-e az onnét jövő kocsi elé, és nem vette észre, hogy baloldalt a zebra közepén állok, és tönkretett egy életre. De azért én nem hiszem, hogy ezt a balfaszt a cigányasszony vezette.
És apróságok, az öcsém kamionos volt, feljött a cigány kollégájával, mert együtt mennek haza vidékre, csak egy új tipli kellett a falba, és még alumínium csöves porszívóm volt. Kell a fúrás alá, mondom vigyázz, mert az alu csíkokat húz a falra. A srác, adj egy papírzsepit, körbe tekerte a porszívó nyílását, mehet. Hogy, ez nem jutott eszünkbe? Más. Az a csoportvezetőm, aki főosztály vezető, majd igazgató lett, majd ö évet töltött az EU-ban, mint távközlési szakértő, biztosan cigánybűnöző, mert minden cigány az, a te tapasztalatod alapján. Ráadásul a számlázási igazgatónk is cigány volt, és ez egy országot lefedő nagy cég. Te maradj a nézeteidnél, azon józan ésszel úgy sem lehet változtatni. A magyar bűnözők meg nem számítanak, ugye? Főleg, ha nagy pályások.

okosésfehér 2020.06.09. 20:26:39

@kárárámaispj: és milyen tapasztalatunk van a fehér magyarokra vonatkozóan??
nem nagyon nagyon buták és lusták?? de bizony! és ez az igazi nagy baj, mert ezek nagyon sokan vannak, sajnos! ezeket mikor fogjuk kiirtani, kedves okos fehér barátom? a lényegről beszéljünk, ne a törpe minoritásokról, hanem a többségről! velük mikor számolunk már le végre? csak azt ne mondd, hogy kevesebb ostoba fehér magyart ismert, mint másmilyent! ez az igazi baja a fehér fajnak, a soraikban kártékonykodó tömeg! irtsd, barátom, a bunkó fehéret, jó sok van belőle, igaz-e? és akkor még egyesek el akarják róluk terelni a figyelmet néhány nyomoronc cigánnyal? vajon, miért? csak nem valamelyik rokonát, barátját akarja így rejtegetni??? ne bújkálj, bunkó fehér rohadék, megtalállak úgyis és kiirtalak! na, ez lenne az igazi bátor és okos fehér beszéd, ugye, barátom?

shortos György 2020.06.09. 20:26:50

Ez a sztori mikor történt?

élhetetlen 2020.06.09. 20:52:23

@kárárámaispj: “Nézegesd meg az arányokat.”. Te sem tudod megnézni az arányokat, mert nincs nyilvántartva az elkövetők származása sem, vallása sem. “Soha egy fehérről nem hallottál, hogy öregezéssel foglalkozott volna.”. Csak te nem hallottál olyan esetekről, mert ez nem került nyilvánosságra, hogy az Erdélyből átjött gondozónő eltartási szerződést kötött a magányos öreggel, aki , bár a körzeti orvosa szerint semmi baja nem volt, egy hónap múlva meghalt. Csak ötlet, nem kell cián, csak kiszárítás, nem engedjük, hogy igyon. Én próbáltam itatni, de nem nyelte le. Ja, hogy nem hívtam orvost, vagy mentőt, hát nem. Ez is öregezés.
“Tudomásul kéne venni, hogy a cigány megnevezés legkevésbé a bőre színére vonatkozik. A mentalitása, a viselkedése, a neveltetése, a mozgása, a beszéde alapján mondják valakire azt, hogy cigány”. Ja mindegyik egyforma, és a magyarok is egyformák. Hát nem! Egy picit sem szeretnék hozzád hasonló mentalitású lenni. Ettől még lehetek magyar?

erkölcsi hulla 2020.06.09. 21:13:13

Tudjátok mit?
Én kibaszottol győlölöm a cigányokat. Nem az összeset csak amelyiket éppen meglátom hogy cigány módra viselkedik.

Komolyan azt kell hallgatnom napi 10 óra meló után hazafele bkvzva, hogy a mocskos szubhumán aljadékjai teli torokból üvöltöziknek egymással, fenyegetik egymást hogy megöllek te geci, stb?
És voltak ott kisgyerekkel is anyukák, stb, normális magyar emberek... akik nem büdös magyaroznak hangosan a kibaszott héven, mert tudják hogy senki nem gyilkolja meg ezért őket !!!!
Ezeket a parazita élősködő rohadékokat kell eltűrnie minden normális polgárnak, senki nem tesz semmit.
Jól tudja mindenki hogy kés van náluk, és ők SEMMIT nem vesztenek ha halálra szurkálnak mert megkérdezem, a fasznak ordibálsz te mocsadék, maximum bezárják újabb 6 évre, ez náluk dicsőség.
Ez a kibaszott mindennapos magyar valóság, budapest egyik drágább kerületében, a 13. és 3. kerületben.
Forr a vérem mikor hallgatom, mert tudom hogy semmit nem tehetek én mindenemet ők semmit sem vesztenek.
Tovább is megyek: az összes ismerősöm, mindenki győlöli őket. Szó szerint. Vidéki városból származom, ott már többség lett pár 10 év alatt ez a réteg, aki teheti már elmenekült. Hajrá magyarország.

erkölcsi hulla 2020.06.09. 21:19:40

Ja és pontosan tudják hogy kéne viselkednie egy normális embernek.
DIREKT viselkednek cigányként, nehogy már ők alkalmazkodjanak legalább a tömegközlekedésen.
Pontosan tudják hogy üvöltözhetnek bárhol, a birka magyarok rájuk se mernek nézni.
Felsőbbrendűnek érzik magukat, és okkal, majdnem bármit megtehetnek.
Ezeket még a szocializmusban bottal tanították viselkedni.

dartonita 2020.06.09. 22:18:31

Anno tévében hallottam egy nyugdíjas roma tanítónőtől ezt a mondatot: "Nem az a cigány, aki annak születik, hanem aki úgy él." Szóval (a cikkre visszatérve) egy diplomás szakorvost összehasonlítani egy putris börtöntöltelékkel... ezt azért barokkos túlzásnak érzem. Nem azt kell nézni hogy honnan jön valaki, hanem azt, hogy hová megy.

kárárámaispj 2020.06.09. 22:25:07

@élhetetlen: Akkor összegezzük.
68 éved alatt annyi tapasztalatod volt a cigányokkal, hogy volt 2 osztálytársad, akik veled ballagtak, a kamionosnak több esze volt mint neked, meg egy igazgató/távközlési szakértő. Na meg a számlázási igazgató.
(Egyébként ha ekkora pályák, és ekkora jó példák, akkor esetleg a nevüket, vagy valamit ossz már meg velünk rasszistákkal. Nyilván semmi titkolnivalójuk nincs, boldogan állnának ki, mint követendő példák.
Ja, meg azért volt egy, azaz egy darab negatív is, hogy megátkozott egy öregasszony.

Ühöm.
Na figyelj, szerintem ne szólj hozzá semmihez, mert te egy olyan burokban éltél, és élsz, hogy fingod fogalmad nincs a valóságról.

És akkor megint visszatérve a belbudai cigányvédők vesszőparipájához. De, igen, számítanak a magyar bűnözők is. Mikor írtam olyat, hogy nem számítanak? Börtönbe minddel, azt hiszem a jogrend rájuk is érvényes.
Ennek ellenére kisebbségben vannak a börtönökben.

kárárámaispj 2020.06.09. 22:28:53

@okosésfehér: Kit is akarsz kiírtani? A lusta és buta embereket? Mondjuk elkezdheted, rögtön magaddal, mert nem vagy egy éles kés.
No, de a lusta és butákat miért akarod bántani? Ártottak neked? Nem.
Lusták ahhoz, hogy bántsanak, meg nyilván buták is hozzá.

kárárámaispj 2020.06.09. 22:43:53

@élhetetlen: "Te sem tudod megnézni az arányokat, mert nincs nyilvántartva az elkövetők származása sem, vallása sem. "
Figyelj, agyatlan! Honnan tudtad, hogy a főnököd, meg a kamionos öcséd kollégája cigány? Nem volt nyilvántartva, ugye?

" Egy picit sem szeretnék hozzád hasonló mentalitású lenni."
Helyes. Mondjuk én nem foglak megkéselni akármekkora idegesítő, ostoba gyökér vagy, de menj, aztán nézzél csúnyán egy moréra, te idióta.

Egyet azért elmondthatnál. Nagyon komolyan kérdezem, hogy ezekkel a baromságaiddal, ezekkel a nyilvánvaló kamukkal kit akarsz átverni? Van mondjuk 8 millió ember, akiknek van élményük cigányokkal, és ez úgy 99%ban negatív. Erre jössz a szupercigányaiddal. Szerinted ki hiszi el a baromságaidat?

okosésfehér 2020.06.09. 22:49:17

@kárárámaispj: látom, te vagy az én emberem! hát persze, hogy zavar, persze, hogy bánt az a rengeteg barom fehér magyar! nem lehet tőlük mozogni! akárhova megyek, ott tülekednek, bámulnak az ostoba magyar pofájukkal! és r-e-n-g-e-t-e-g ilyen kiirtani való fehér magyar van ám! lesz dolgunk rendesen, tesó, készülj, hamarosan lecsapunk rájuk! azokra legelőször, akik szidják a cigányokat, mert azoknak vaj van a fejükön, rejtegetik a dumájukkal a rokonaikat, de minket nem lehet becsapni, okosésfehéreket, kiirtjuk a buta fehér magyarokat egy szálig, ne maradjon egyetlen bunkó cigányozó sumák tahó se a mi drága Magyar hazánkban! köszi, testvérem!

élhetetlen 2020.06.10. 00:08:24

@kárárámaispj: Azt hittem , ennyire nem lehetsz hülye, de tévedtem. Ha téged x-szer kiraboltak, és abból rendőrségi ügy lett, és esetleg egysoros hír is megjelent, azt bevághatod egy kommentbe, de azt hogy civilek nevét közöld, az nem fér bele. “mert te egy olyan burokban éltél, és élsz, hogy fingod fogalmad nincs a valóságról. “Hát, azért Budapest elég nagy burok, az meg nem érdekel, hogy te hol éltél.” Ennek ellenére kisebbségben vannak a börtönökben”. Persze, mert egy magyart, aki ellopja egy cigány életét, csicskáztatja, éhbérért dolgoztatja, azt nem büntetik, mert valahol a felzárkóztatásra, képzésre szánt pénz elúszik kormány közeli cégeknél, az rendben van, de ha a cigány ellop egy ócska biciklit, már börtönbe kerülhet. Te ezt nem látod?
A másik kommentedre. Mi van, elfogytak a érveid, és jön az agyatlanozás, agyatlanka? “Honnan tudtad, hogy a főnököd, meg a kamionos öcséd kollégája cigány? Nem volt nyilvántartva, ugye?” Tudod, beszélgettünk, ilyen egyszerű. “Van mondjuk 8 millió ember, akiknek van élményük cigányokkal, és ez úgy 99%ban negatív”. Nem hiszem, hogy igazad van, vannak ilyenek, mint te, hergelhetik is az embereket, és olyanok is vannak, akik komolyan hiszik, még a legbutább is, hogy okosabb egy feketénél, de ettől ez még nem lesz igaz.

_Neville 2020.06.10. 00:48:13

És ebből a borzalmasan modoros írásból most mi következik? Attól, hogy vannak cigányok orvosok is, a cigánykérdés nem is létezik? Vagy mi lenne itt a nagy világmegfejtés?

kárárámaispj 2020.06.10. 01:20:42

@élhetetlen:
Minden mondatod színtiszta baromság.

"de azt hogy civilek nevét közöld, az nem fér bele. "
Miért? Igazi példaképek, miért titkolnák? Mága Zoltán nem titkol semmit. Igaz, ő létező alak, nem a te kreálmányod.
Van még ezer előadó, aki szintén kiáll és vállalja, hogy cigány. Miért olyan ciki megnevezni, hogy xy cég vezetője, Dr. Kolompár Gáspár? Mert kamu azért.

" “Hát, azért Budapest elég nagy burok"
Igen. És ha te 65 év alatt Budapesten háromszor találkoztál cigánnyal, akkor hazudsz. Ennyi.

"Ennek ellenére kisebbségben vannak a börtönökben”. Persze, mert egy magyart, aki ellopja egy cigány életét", csicskáztatja, éhbérért dolgoztatja, azt nem büntetik"
Hahhahaha. Igen, azt a nemes fajtát tényleg a csúnya fehérek rabolják ki folyamatosan. :D:D:D:d

"mert valahol a felzárkóztatásra, képzésre szánt pénz elúszik kormány közeli cégeknél"
Persze. Kormányozzunk már kicsit. 2010 előtt úgy zárkóztak, hogy csak na. Mondjuk lehet benne valami, hiszen régebben érsebészek voltak meg számlázási igazgatók ::D:D:D

"az rendben van, de ha a cigány ellop egy ócska biciklit, már börtönbe kerülhet. Te ezt nem látod?"
NPersze. Az áldozatok :D

“Honnan tudtad, hogy a főnököd, meg a kamionos öcséd kollégája cigány? Nem volt nyilvántartva, ugye?” Tudod, beszélgettünk, ilyen egyszerű."
Nekem meg mondjuk van szemem, és látom, hogy milyen arányban vannak a sitten cigók meg fehérek. Na? Meglep mi?

“Van mondjuk 8 millió ember, akiknek van élményük cigányokkal, és ez úgy 99%ban negatív”. Nem hiszem, hogy igazad van, vannak ilyenek, mint te, hergelhetik is az embereket, és olyanok is vannak, akik komolyan hiszik, még a legbutább is, hogy okosabb egy feketénél, de ettől ez még nem lesz igaz.
De a legbutább az most gyorsan idehozza a négereket. Ja, hogy te nem hiszed, hogy 99%ban negatívak az élmények? Hát, biztos igazad lehet, te annyira képben vagy, hogy 65 év alatt négy cigánnyal találkoztál, abból kettő igazgató volt.
Teljesen hihető vagy, te szánalmas nyomi. :D

kárárámaispj 2020.06.10. 01:28:21

@_Neville: Az ami minden antirasszistának az alaptézise. Hogy a csúnya fehérek azért utálják és félnek a cigányoktól, mert azoknak sötétebb a bőre. Hogy az olaszoktól, spanyoloktól miért nem tart senki, azt nem részletezi.
Mert a randa fehérnek két baja lehet.
1. Utálja a bőre színét. Nem azt, hogy óvodától középiskoláig rettegnie kell a 2-3 évvel idősebb osztálytárstól. Nem az, az utcán belékötnek, hogy betörnek, hogy bicskáznak, hogy viszik ami mozdítható. Nem az, hogy hangosak és erőszakosak. Nem. A bőrük színe az ok.
2. Nem ismeri, és azért fél tőlük. Pedig bezzeg ha megismerné őket, akkor megszeretné a fajtát.

Örömhernyó 2020.06.10. 01:32:58

Elhiszem, hogy a szerzőnek ez az egy eset határozza meg a világról és egy többmilliós embercsoportról alkotott képét, de ahogy ezt mondani szokták, ez nem releváns statisztikailag. A cigányság nem egy emberből áll, hanem sok millióból. És ezt a sokaságot nem jellemzi egy ember viselkedése. Se akkor, ha orvos, se akkor, ha bűnöző. A nagy számok mondanak valamit, a trendek. A BV fegyőr "na ilyenekkel vannak tele a börtönök" beszólása lehet, hogy fájt a szerzőnek, de közelebb áll az igazsághoz, bár az is csak a fegyőr személyes tapasztalata, nem reprezentatív, de sajnos a statisztikák szerint közelebb áll a valósághoz.

Mellesleg attól, hogy valaki kreolbőrű, nem lesz cigány. Volt egyetemen évfolyamtársam, Bács-Kiskun megyéből, egy tiszaparti településről származott, fekete haj, fekete szemek, kreol bőr. Kun származású, náluk elég gyakori a fekete haj, fekete szemek.

Ha a posztoló egy emberrel kapcsolatos pozitív tapasztalata alapján ítéli meg a cigányságot, akkor ne csodálkozzon, ha mások is egy emberrel kapcsolatos negatív tapasztalatuk alapján ítélik meg a cigányságot.

@kárárámaispj: Igen, ez egy modorosblogra kívánkozó írás, vicceskedő, nagyon trendi akar lenni, de nem sikerül neki. Nem fogja fel azt se, hogy attól, hogy neki volt egy pozitív tapasztalata egy cigánnyal a BM kórházban (tehát a fene nagy rasszizmus ellenére tanulhatott és orvosi egyetemet végezhetett az illető), másoknak meg más tapasztalatai vannak. És a számok nem az ő tapasztalatát minősítik általánosnak.

Ja, vidéki orvosi egyetemen én is találkoztam cigány származású hallgatóval, meg kreolbőrűekkel, akik nem cigányok, csak Kelet-Magyarországon elég sok olyan ember él, akinek alapból sötétebb a haja, feketék a szemei. Ettől még a buszmegállóban figyeltem, hogy a "C" zsebesek (zsebtolvajok) hogy tevékenykednek.
Én a magyaroktól se vagyok elájulva, a többség önző, házmesterlelkű pöcs.

Pipas 2020.06.10. 06:19:27

Egész gyerekkoromat egy cigány kompánia terrorizálta végig. Volt egy csomó testvér, az egyikük egy kisgyerek volt, a többi lakli nagykölyök.

A nagyok elbújtak, a kicsi belédkötött, ha védekeztél előugrottak és megvertek.

Persze hamar megtanultuk, hogy a kicsitől is félni kell, de ez semmit sem segített. A kicsi belédkötött, a nagyok előugrottak és megvertek, tök függetlenül attól, hogy mit csináltál.

Hát így lettem előítéletes, a rendszeres terrorizálás miatt kialakult egy pavlovi reflex. Ez sokszor segített, mert aztán életem során még sok más cigány is belémkötött, ki is raboltak egyszer, meg párszor az életemért kellett aggódnom. Megtanultam, hogy a cigányokkal nagyon-nagyon óvatosan kell bánni, mert azok veszélyesek.

Mostanában tudom, hogy félni, rettegni, óvatosnak lenni bűn, kiderült, hogy mocskos, rasszista, bűnös lélek vagyok, szégyenkeznem kellene miatta.

Mondjuk annyi, hogy egyetlen cigány orvossal, igazgatóval sem találkoztam, érsebésszel sem, bár bicska az párnál volt.

Pipas 2020.06.10. 06:25:29

Ja még egy. A szerző azt mondja, hogy ha cigányozni kezdenek, akkor neki az érsebészet jut eszébe.

Nekem meg az, hogy "vigyázz, nehogy a sarokba szorítsanak, nehogy mögéd kerüljenek, legyen menekülési út".

Ahogy kedvenc csaposom mondta annó:

"Az asztalokat a faltól elhúzni balesetveszélyes, mert verekedéskor rádtolják és nem bírsz felállni."

Nos, neki is volt egyfajta tapasztalata, nekem is, meg a szerzőnek is. A mienk előítéletes és rasszista, a szerzőé haladó és felvilágosult. :D

clemens 2020.06.10. 07:55:12

Érdekes, nekem is az érsebészet jut eszembe a (bicskás) cigányokról.
Ha 12 évesen olvastam volna ezt a "megható" kis tanmesét - egyetértvén a szerzővel - nyilván nekem is ökölbe szorul a kezem ekkora társadalmi igazságtalanság hallatán.
De azóta már kinőttem a mesékből...

konrada 2020.06.10. 08:35:10

...én nagyon irigylem a posztolót, és Élhetetlen nevű nicket is!

...nagyon sajnálom, hogy nekem nem jutott ilyen burok, csak a magyar rögvalóság.

(Teszem hozzá, azért valószínűleg mindketten nagyon vigyáztak arra, hogy a burkuk ki ne durranjon, és így megoldották azt, hogy legfeljebb az érsebészeten, illetve cégvezetésben találkozhassanak velük. Véletlen sem próbálkoztak azzal, hogy más egyéb helyen a közelükbe kerüljenek....)

ostvan2 2020.06.10. 08:56:27

Nekem is volt tapasztalatom cigányokkal és nem cigánynak látszó emberekkel. Olyan volt a munkám több, mint 10 éven keresztül, hogy Borsodban többezer család házában-lakásában jártam. Ha újdonság lenne, B.A.Z. megyében sok olyan falu-kisváros található, ahol a cigányok aránya 80%, vagy feletti. SOHA nem volt problémám (sem a kollégáimnak) velük. Állításaim: ha normálisan állok hozzájuk, akkor ők is hasonlóan viselkednek. Bármikor tudok velük üzletet kötni (ingatlanközvetítés, tehát nem aprópénzről volt szó). A szóbeli megállapodásokat betartják (kb olyan arányban, mint a magyar átlag). Természetesen volt köztük, aki megpróbált becsapni. Amelyik eset kiderült, azt is normális hangnemben le tudtuk rendezni (nem volt szükség megfélemlítésre és én sem éreztem, hogy félnem kellett volna). Dolgoztam végrehajtók közelében is. Ott sem került sor atrocitásra sem cigány, sem fehér ügyfelekkel. Általában akivel probléma adódott a működésem során, az a szegénység miatt volt, nem a bőrszíne miatt. És, fontos: életem során bőven találkoztam fehér cigányokkal (életmódra értem, nem származásra).
Ami a cigányokra jellemző (ám nem ártanak vele másoknak): hangosabbak az utcán, mint mi, többiek. Sokszor csoportosan járnak (úgy érzik jól magukat, nincs mögötte hátsó szándék). A többségük magyarrá akar válni (csak mi, fehérek nem hagyjuk nekik a beilleszkedést).
A beilleszkedésről: A cigányok szemére vetik a fehérek, hogy 700 éve nem tudtak beilleszkedni. A valóság az, hogy akartak, de az évszázadokon keresztül érvényes törvények MEGTILTOTTÁK nekik a letelepedést, az ingatlan birtoklását (ezért KELLETT vándorolniuk).

Szelid sunmalac 2020.06.10. 09:42:43

Cukik vagytok... mintha nem tzdnatok pontosan, hogy azert gond ha ciganyozol, mert en bloc itelsz el szarmazasa miatt mindenkit az adott csoportbol. Nem azt mondod, hogy ruhelled a bicskazokat, a hangosakat, az eroszakosokat, a bunozoket, bar mondhatnad ezt is. Te a ciganyokat utalod. Szepithetsz, ferdithetsz, magyarazhatsz, ez a rasszizmus mibenlete.
Mielott hulyesegekkel jonnel: meg a nyolvanas evekben is ket kisvarosba telepitettek a Balazon eszaki oartjarol az osszes ciganyt (remelem erzed mennyi eselyuk volt a beilleszkedesre az attelepitesek soran). No... az egyik ilyen telepulesen nottem fel. Az osszes szomszedom cigany volt. Volt aki megvert, volt aki meglopott. Bizony, cigany. Tudod kik vedtek meg? Tudod kik szereztek vissza az autonk? Ciganyok. Szep szal magyar emberek ugyanugy kotottek belem, ugyanuyg loptak tolem es vertek at. Sot! Szamszerint joval tobben. Most pedig tolvaj ciganyokat valasztanak felsobbrendu ciganyozo feherek vezeruknek es tapsolnak hozza, hogy a szemuket is kilopjak. Szanalmas egy bagazs vagytok, na

Sir Bates dö Hól 2020.06.10. 10:39:52

Milyen szép, hogy a mindenkori kormány mindig a szőnyeg alá söpri mo legnagyobb és legégetőbb problémáját: a magyar-cigány együttélést... valóban nagyon sok cigány van, akit meglátva, én is arra gondolok elsőként, hogy az égbe rúgnám fel, hogy le se Essen, mert valóban közelebb áll egy felegyenesedést állathoz, mint az emberhez, de ne felejtsük el, hogy azért ilyenek, mert a többség akaratának/vágyainak megfelelően ridegtartásban, állati módra szocializáljuk őket, esélyt sem adva nekik arra, hogy emberré váljanak... “Ha egy libanoni menekült táborborban születtem volna, lehet, hogy belőlem is terrorista lett volna. (Andreotti, Giulio)"

kárárámaispj 2020.06.10. 10:43:09

@ostvan2: " hangosabbak az utcán, mint mi, többiek. Sokszor csoportosan járnak (úgy érzik jól magukat, nincs mögötte hátsó szándék). A többségük magyarrá akar válni (csak mi, fehérek nem hagyjuk nekik a beilleszkedést)."
:D
Egyértelmű, hogy ez az egyetlen baj. És semmi hátsó szándék nincs, a bicska is azért van náluk, ha rájuk jön a szalonnázhatnék...
Egyébként, ha valaki valahova be akar illeszkedni, ahogy állítod, és a többséget zavarja a viselkedése, akkor miért nem változtat rajta?

kárárámaispj 2020.06.10. 10:46:51

@Sir Bates dö Hól:
Aham. A szocializáció, mi?
A gyerek iskolábajárásától függött a segély- ez nem volt jó a liberáltaknak. Ha külön rakják őket, hogy a tanár az alapvető dolgokra is megtanítsa őket, akkor szegregáció miatt visítanak. Ha csinálni akartak külön iskolát elválasztva a szülőktől akkor az maga a rasszizmus.

0dzsud0 2020.06.10. 10:48:38

Ahogy írták többen is, a cigány jelző ma már nem bőrszín, hanem életmód kérdése. A tisztességes emberekre nem tekintünk cigányként, a tisztességtelen cigánykodókra meg nem is tudunk másként. Ez ennyi, nem több. Nem a bőrszín a meghatározó szempont.

Azt azonban még hozzátenném, hogy akinek voltak negatív tapasztalatai, amit kifejezetten cigányoknak tulajdonít, az távolságtartó lesz, és abból fog kiindulni, hogy a következő alkalommal is tisztességtelen cigánnyal találkozott, amíg az az ellenkezőjét nem bizonyítja. Én úgy gondolom, hogy tényleg igyekszem a mindenkit megillető, tőlem elvárható magatartást kivétel nélkül mindenki felé tanúsítani (azt nem mondom, hogy biztosan mindig ugyanúgy sikerül, de igyekszem, tudatosan próbálkozom). Itt sajnos hátrányba kerül az illető kizárólag a bőrszínéből fakadóan, és ez még egy darabig így is lesz. Parancsszóra ez nem fog változni, totál felesleges lenne pl. tőlem is azt kérni, hogy ne alapos körültekintéssel, egy újabb balhéra felkészülve menjek el mellettük az utcán. Mert erre primitív emberektől számítani kell. Ez a reflex gyerekkorától megmarad az emberben (budai elit won't get this), még annak ellenére is, hogy hosszú évek óta gyakorlatilag pár utánamordibáláson túl semmi atrocitás nem ért.

Megjegyzem, pl. a közmunka szerintem elég sokat tesz a cigányság felemelkedéséért. Felesleges ebben a közmunka hozzáadott értékét keresni, nagyon sok embernek egyelőre azt a nulladik lépést kell sikerrel elsajátítania, hogy az a normális, ha reggel meghatározott időre felkelünk és dolgozni megyünk. Ha ez már stabilan megy, ha már ezt látja a gyerek is, akkor léphetünk tovább. A másik dolog, hogy a munkaerőhiány egyik számomra látványos következménye volt, hogy egyre több cigányt látok kirakatmunkákban dolgozni. A BKK-ellenőrökön túl pl. egy ideje már pultost/felszolgálót stb. És ez így nagyon helyes, ez is sokat tesz a felemelkedésükért (mármint szerintem). Ha továbbra is sorra csökkennek a negatív tapasztalatok (részemről egyébként ez abszolút kijelenthető), akkor csökken majd szépen az előítélet is. Annyit viszont elmondhatok még, hogy az ilyes és ehhez hasonló írások, mint a fenti post, nemhogy nem segítenek, de álszent, modoros butaságaikkal még igen sokat is ártanak. Elfogadásra holtbiztos, hogy nem ösztönöz, de legalább megint lesz pár ember, akinek ökölbe szorul a keze, mert a tapasztalataival szembemegy, ráadásul a klasszikus haladó, progresszív álentellektüel stílusban. Talán ezt a is be lehetne fejezni.

Tinman 2020.06.10. 11:23:32

@Drago Brutic1: Pontosan. A sztori 30%-nál kiszálltam, olvashatatlanná spammelte a beszúrásaival. Ez így egy rettenet. Majd készítsen belőle valaki egy kivonatot, azt elolvasom szívesen.

A cigány témáról annyit, hogy nem telik el úgy év, hogy ne érne irányukból kisebb-nagyobb atrocitás. Vannak no-go zónáim, ahová tudom, hogy a saját érdekemben ne menjek sportolni, sétálni se, mert rossz vége lesz. Volt már, hogy menekülőre kellett fognom... nyolc cigány, az nyolc darab cigány.

Pipas 2020.06.10. 12:50:27

@ostvan2: "A cigányok szemére vetik a fehérek, hogy 700 éve nem tudtak beilleszkedni. A valóság az, hogy akartak, de az évszázadokon keresztül érvényes törvények MEGTILTOTTÁK nekik a letelepedést, az ingatlan birtoklását (ezért KELLETT vándorolniuk)."

Ez marhaság öregem. Itt egy idézet, ami szerint már a 16. sz.-ban, amikor először olvashatunk magyarországon élő cigányokról a letelepítés volt a kívánt eljárás.

"A legkorábbi, minden kétséget kizáróan letelepített és hosszú időn keresztül Magyarországon élő cigányokról szóló oklevél 1455-ből maradt ránk. 1455. január 18-án Hunyadi János, mint besztercei gróf engedélyt adott Barcsay Péter és Tamás számára, hogy négy cigányt (quatuor ciganos) bármelyik birtokukon jobbágyként tarthatnak és hatalmuk lehet felettük. Megparancsolja továbbá “mindeneknek”, hogy a cigányok Barcsay Péter és Tamás birtokain bárhol szabadon tartózkodhatnak. A cigányok neve: Karachon, Mihály, Péter és Micolo"

Egyébként Mária Terézia volt az, aki kétségbeesetten próbálta birtokra ültetni a cigányokat, mert már elviselhetetlennek tartotta, hogy kezelhetetlen vándorló életmódot folytatnak.

A vándorlás már a cigányok betelepülésének idején is csak problémát jelentett, nincs olyan, hogy "meg volt tiltva nekik".

Pipas 2020.06.10. 12:51:09

@Pipas: Ó, persze, hogy 15. század... :D

Pipas 2020.06.10. 12:55:59

@ostvan2:
"Ha újdonság lenne, B.A.Z. megyében sok olyan falu-kisváros található, ahol a cigányok aránya 80%, vagy feletti. SOHA nem volt problémám (sem a kollégáimnak) velük. "

Ó, hát ez nagyon hihető történet ám! A mentősök meg a rendőrök, meg a szociális munkások meg a postások meg a mindenki aki kapcsolatba kerül velük mindrasszista, mer' te elmondod, hogy sok ezer házban voltál és SOHA nem volt velük problémád. Meg a kollégáidnak sem.

Hú, és az hogy is volt, amikor tüzet kértél a sárkánytól? :D

ostvan2 2020.06.10. 13:04:24

@Pipas: Lehet, hogy szerencsém-szerencsénk volt, de ez a tény. Nem volt olyan problémánk, amiről itt többen is írnak. Nyilván, kb 6000 ügy során előfordult, hogy megpróbáltak becsapni (3 alkalom), ám ezeket is le tudtuk rendezni kultúrált formában.

Sir Bates dö Hól 2020.06.10. 13:08:22

@kárárámaispj: egyrészt folyamatosan csúsztatsz, csak azon "tényeket"/fantazmagóriákat/előítéletejet tekinted lényegesnek melyek téged és prekoncepciódat igazolnak, a többit negligálod; másrészt alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában, vagy direkt nem a közmegegyezés általános definícióját alapul véve használod azokat (by the way, mit jelent, hogy "liberálrak"?!)... te sem eszmecserét, sem vitát (érvekkel), sem párbeszédet nem akarsz folytatni, csupán nagy hangon hőbörögni a talponállók stílusában, sz'al felejtsük el egymást;-)...

("Tudomásul kéne venni, hogy a cigány megnevezés legkevésbé a bőre színére vonatkozik. A mentalitása, a viselkedése, a neveltetése, a mozgása, a beszéde alapján mondják valakire azt, hogy cigány, nem a bőre színe miatt.
Nyilván sose hallottad a szőke cigány kifejezést."

A fentieket te írtad. Azaz a cigányok nem genetikusan, hanem a szociókulturális környezet determináló hatásától "cigányok", de téged szemmel láthatóan nem zavar meg saját logikai ellentmondásod;-)...
S még mielőtt: nem, nem belbudai burokban éltem moon, s ismerem a cigánytelepek világát is, s igen, nagyon sok cigánnyal problémás a "normális"/konvencionális együttélés, de nem a dns miatt, hanem mert iskolázatlan, műveletlen, képzetlen és reménytelen helyzetben van ahhoz, hogy mindebből kitörjön... egyszóval a "mélyszegénység" áldozata, s ez társadalmi (makro) szinten megoldandó probléma, de jóval könnyebb (és olcsóbb) azt mondani "büdös cigány, ezek ilyenek!", mint megoldást találni erre (pl. mindenki számára elérhető és mindenhol azonos színvonalú közoktatás biztosítása, mert ezen alapszik a valódi esélyegyenlőség... )

ostvan2 2020.06.10. 13:11:37

@Pipas: A tiltás is tény, meg a letelepítési szándék is. Történészeknek kellene - elegendő kutatási anyag alapján - választ adni arra, hogy melyik irány volt a domináns (én úgy tudom, hogy a falvak jelentős többsége tiltotta nekik a letelepedést, a ház-, vagy földvásárlást).
Az is tény, hogy - kultúrájukból eredően - a cigányok nem voltak olyan engedelmes szolgálók, mint a magyar (vagy más nemzetiségű) jobbágyok. Ha rosszul bánt valamelyikkel a gazda, akkor otthagyta azt a gazdaságot. Hogy ez rossz, vagy jó tulajdonság, azon lehet vitatkozni.

vlagyimirernesto 2020.06.10. 13:25:03

@Sir Galahad: ha a politikarol a politika jut az ember eszebe azert az nem olyan nagy baj :)

konrada 2020.06.10. 13:32:00

@Sir Bates dö Hól:
...mint írtad, sokat számít a háttér.
És ez igaz.
...abba meg beletartozik a kulturális is, így hiába biztosítasz például azonos színvonalú oktatást, az eltérő háttér miatt az egyiknek az kevés lesz, a másiknak meg sok(k).
Nem véletlenül nincs liberális mohamedán állam - akármilyen gazdag is.

...szóval abban egyetértek, hogy a közoktatás fontos, de az ne egyenlő legyen, hanem pozitívan diszkrimináló, mert csak azzal van esély kiragadni a saját kultúrkörükből őket...
(...és mielőtt: a többségi társadalom érdeke is ez, mert a több odafigyeléssel, nagyobb beruházott pénzzel talán lesz arra esély, hogy felzárkózzanak. Az egyenlőséggel meg nem.)

vlagyimirernesto 2020.06.10. 13:34:04

a hozzaszolok nemelyikenek a figyelmebe: parabola, karcolat, fikció, szovegertes intertextualitas :)

Sir Bates dö Hól 2020.06.10. 13:51:59

@konrada: így van, a hátteret is meg kell változtatni, ott indokolt a pozitív diszkrimináció, de nem "nemzetiségi", hanem rászorultsági alapon!; ugyanez a közoktatásban felesleges: láthatja mindenki, hogy milyen a moi közoktatás output-ja, ha olvasgatja a blogszférát, itt stabil ⅔ a funkcionális analfabéták aránya, s nem gondolom, hogy az alsó három-öt decilis kommentek erőn felül;-)... a liberális mohamedán állam megjegyzéssel meg nem tudok mit kezdeni (sem a liberális, sem a mohamedán államnak nem látom a definícióját, s azt sem értem miként került a csizma az asztalra;-)...)

konrada 2020.06.10. 14:13:57

@Sir Bates dö Hól:
...aláfestésnek a kulturális különbözőséghez.;))

...de azért mégsem értek egyet veled: ugyanazon kultúrkörből azonos lehetőségek mellett könnyebb kitörni, mint egy destruktív háttérűből.

...és azért arra van rálátásom, hogy egy külvárosi proli környékről - ahol mélyszegénységből jött elsőgenerációs vidéki betelepülők, segédmunkások, és cigányok éltek együtt - a leszármazottak mire jutottak. Az első két kategória tagjai kiásták magukat kispolgári szintig minimum, és alig maradt közülük mutatóba ott lumpennek, a 3. kategóriából csak elvétve polgárosodtak, és ott maradtak a nyomorban, sok esetben egymást visszarángatva.

...szóval szerintem mégiscsak figyelembe kéne venni a hátteret, hogy azok is kitudjanak mászni, akiket az jobban visszafogja...

Ráérek 2020.06.10. 14:46:53

@ostvan2: " ha normálisan állok hozzájuk, akkor ők is hasonlóan viselkednek. "

Ezt meséld el azon idős emberek vonatkozásában, akik az ún. öregezés áldozatai lettek. :-(((((

Többnyire olyan emberek, akik munkát adtak a környékbeli cigányoknak, segítették őket, a gyerekeknek sütit sütöttek, stb. stb.

Tucatszám volt ilyen gyilkossági eset, hogy az ilyen idős embereket pár forintért, apróbb vagyontárgyakért kiraboltak és megöltek. :-(((
Abszolút cigányokra jellemző módszer, ők maguk hívják ezt a "műfajt" öregezésnek.

Sir Bates dö Hól 2020.06.10. 15:32:48

@konrada: ugyanarról beszélünk, csupán én azt gondolom, hogy az egész társadalom, az állam feladata megszűntetni az olyan szociókulturális környezetet, mely ilyen hátteret generál... ehhez azonban a többségi társadalom akarata és cselekvése is szükséges, mert anélkül ez nem megy; ha valamiről, akkor erről kellene konzultálni, közbeszélni, társadalmi vitázni, mert a jelenlegi demográfiai trendet nézve cca. harminc év múlva egy 25-30%-os, többségében 55 év alatti cigány népesség fog szemben állni egy elaggott nem_cigány társadalommal... S igen, sikertelen integráció nélkül szembenállás lesz, s akkor már nem lesz elég üveggyöngyöket szórni néhány korrumpált bűnöző díszcigánynak...

(a jobbikkal sok bajom volt/van, de az sosem, hogy valós kérdéseket vetett fel... melyekre borzasztó és primitív zsigeri válaszokat adott... de látom, hogy a kommentek egy részében továbbélnek válaszait/megoldási javaslatai... a stabil ⅔ funkcionális analfabéta az nem tűnik csak úgy el... )

konrada 2020.06.10. 15:49:04

@Sir Bates dö Hól:
...csak hát ilyen ugrást - s ez sok társadalmi kísérlet is mutatja - liberális módon nem lehet megoldani, máshogy meg nem szabad.

...magyarán: a többségi társadalmon át kell verni azt, hogy a pozitív diszkrimináció az ő érdekük, a kisebbségin meg azt, hogy akár akaratuk ellenére is jobbítani akarnak rajtuk...

élhetetlen 2020.06.10. 18:43:52

@konrada: “nagyon sajnálom, hogy nekem nem jutott ilyen burok”. Burok. 27 évig Zuglóban éltem, utána itt a Petőfi hídnál. Egyik sem egy flancos környék. Számítástechnikával foglalkoztam, nagy cégek irodaházában. Tömegközlekedéssel jártam dolgozni (testőrök nélkül). Az tény, hogy nő létemre nem jártam külvárosi kocsmákba, és zűrös helyekre, területekre sem. Nem voltam egy bulizós típus. Ha későn mentem haza, akár egy színház után, akár melóból éjjel kettőkor, akkor leszálltam a buszról a Hungária körútnál, akkor még lehetett taxit leinteni is, mentem két megállót a Róna utcáig, és a taxis megvárta, míg bemegyek a lépcsőházba, (ez nem volt egy nagy összeg). Ennyi volt a burok. Nem mondom, hogy nem voltak kellemetlen helyzeteim. Az egyik délelőtt tizenegykor a belváros közepén. Leszálltam az EMKE-nél, vettem egy fagyit, hogy a Ferenciek teréig megeszem. Félúton mögém lépett egy pasas (nem cigány volt), és a fülembe duruzsolta, hogy ő is szívesen nyalna. Tovább mehettem volna, de én visszakézből a képébe kentem a fagyimat, hogy akkor nyalj, aztán futás, ő meg utánam. A Ferenciek terén két negyvenes férfi mögé menekültem, csak nem hagyják, hogy szétverjen, aztán felpattantam a következő buszra. Volt rázósabb szitu is, a Stefániára mentem este egy barátnőmhöz, és a buszon megfogtam a zsebtolvaj kezét, ami az egyik utas válltáskájában volt, hogy teszed vissza? Ránézésre azok sem voltak cigányok, lehet, hogy a zsebesek zöme cigány, de nem minden cigány zsebes, és vannak fehérek is. Ez is egy “szakma”, akkor is, ha nem szeretjük. Azt akkor nem gondoltam végig, hogy mi lett volna, ha leszállnak ők is a tök üres megállónál utánam. És hogyne, volt hogy pontosan összerakható volt , hogy a két roma csaj mikor vette ki a pénztárcámat a buszon, a szinte nyitott táskámból, de ez bármelyik nagyvárosban előfordul. Ezt a táskát kiselejteztem, azokat szeretem, amelyekben van még kis cipzáras zseb, és a nagyobb összegeket ott tartom, nem a pénztárcában. És egy nevetséges dolog, mondjuk opera után, a ruhatárban kivettem a cirkónia kristály fülbevalót, mielőtt egy hozzá nem értő a hatoson gyémántnak nézi, és kitépi a fülemből. Buroképítés.

Sir Bates dö Hól 2020.06.10. 19:18:35

@konrada: egyrészt megint nem értem a "liberális" fogalmát itt; másrészt meg a közoktatás szintjének emelkedése nélkül nem fog menni semmilyen "átverés a társadalmon": nyilván te is folytatták párbeszédet már nagyon sötét, primitív, valóban funkcionális analfabétákkal... mit tudnak azok megérteni az itt és moston kívül? az enni-inni-baszni zsigeri ösztönein túl? kiművelt emberfőknek lehet érvelni, tudatlanokat bottal terelgetsz leginkább, ott semmi kooperációt nem vársz el, a homo sapiens sapiensnél meg igen...

írom ezt egy olyan entitásról, ahol vastapssal kísérték az akadémiai alapkutatások szétverését, az ország legsikeresebb egyetemének ellehetetlenítését, és semmilyen támogatás nem volt soha a diákok, pedagógusok megmozdulását mellett... vicces ez így;-)...

kárárámaispj 2020.06.10. 19:38:40

@Sir Bates dö Hól: "by the way, mit jelent, hogy "liberálrak"?"
Na, ha ezt sem tudod, akkor pont miért szövegelsz bármit? ézz utána, hogy kit szoktak így hívni.

"sem eszmecserét, sem vitát (érvekkel), sem párbeszédet "
Miről kéne vitatkozzak, okoska? Olvasom a történeteket a szupercigányokról. Meg a szuperhajléktalanokról. Főleg a liberált blogokon.
Meg ugye a melegekről meg mindenről, amikor éppen úgy hozza érdekük.
És ránézek az eddigi élettapasztalataimra, ami ezzel pont szembemegy. Teljesen. Mert érsebész cigányt sose bírtam látni. De vállalatigazgatót sem.
Pont ahogy diplomás hajléktalant is mindig csak az ilyen és ehhez hasonló színvonalú helyeken lehet találni.

Mesélj, hogy hol van a logikai ellentmondás abban amit leírtam?
Mikor írtam, hogy a dns miatt műveletlen é tolvaj?

"mindenki számára elérhető és mindenhol azonos színvonalú közoktatás biztosítása, mert ezen alapszik a valódi esélyegyenlőség."
Nem elérhető az azonos szintű oktatás? Miért a cigánygyerekeknek nem kötelező az iskola?
Baszod, azért tér el a színvonal, mert ahol cigánygyerekek vannak, ott az óráknak a jelentős része a fegyelmezéssel megy el.
Hagyjuk már a kamu faszságaidat, hogy te aztán mekkora tapasztalatokkal rendelkezel. Hajrá, lőj egy szelfit a hős utcában.

kárárámaispj 2020.06.10. 19:51:01

@élhetetlen:
" 27 évig Zuglóban éltem, utána itt a Petőfi hídnál."
És ez idő alatt soha egy cigánnyal nem találkoztál, ugye? Aham. Teljesen hihető.
Ja, és a bűnelkövetők akikkel azért találkoztál meg mind szőkék voltak.
A cigányok meg érsebészek meg vállalatigazgatók.

Kinek és miért hazudsz? Ezeket a szar sztorikat el lehet sütni Új-Zélandon, de nem hiszem, hogy a maorik magyar blogokat olvasgatnának.

Sir Bates dö Hól 2020.06.10. 20:00:20

@kárárámaispj: ad1/ mit nem értettél azon "sz'al felejtsük el egymást"? vitaképtelen vagy még egy ilyen felületen is;-); ad2/ mondjuk ott nem lenne gond szelfiznem, azon környéken nőttem fel;-)...

Sz'al részemről befejezve...

Matyika Ápolója 2020.06.10. 20:11:35

@élhetetlen: "Tehát a rasszizmust nem csak a tapasztalat szüli, de nehogy ezt átgondold, mert még megárt. "

Ja ja mindenki hülye és alávaló, csak te vagy itt a morális fárosz. Maradj ebben a hitedben, szerencsétlen hülye, ez azért is jó mert így úgy érezheted magad okosnak hogy semmit nem kell tenned érte.

élhetetlen 2020.06.10. 20:32:05

@kárárámaispj: Az érveid meggyőzőek. “Minden mondatod színtiszta baromság”, “De a legbutább”, “te szánalmas nyomi”, agyatlanozás, “ostoba gyökér vagy”, ”hazudsz”, stb. Ebböl a stílusból nem kérek, úgyhogy az utosó válasz.
“Van még ezer előadó, aki szintén kiáll és vállalja, hogy cigány”. Ha a rengeteg eszeddel nem érted, hogy mi a különbség aközött, hogy valaki saját maga tárja a nyilvánosság elé a származását, vagy valaki a tudtuk nélkül tálalja a NET-en, akkor ezt hagyjuk, magas ez neked.
“És ha te 65 év alatt Budapesten háromszor találkoztál cigánnyal, akkor hazudsz.”. Sehol nem írtam, hogy csak három cigánnyal találkoztam, csak azokat említettem, akiket személyesen ismertem. Attól, hogy elmegy mellettem valaki az utcán, még nem lesz az ismerősöm. Durván ferdítesz, de ezt nem fogod fel, azt hiszed, hogy penge érvet hoztál.
“azt a nemes fajtát tényleg a csúnya fehérek rabolják ki folyamatosan”. Talán nézz utána olyan ügyeknek, ahol az élelmes gazda közmunkásokat kért az önkoritól, és negyven fokon kihajtotta őket petrezselymet gazolni. A fele a kórházban kötött ki, égési sérülésekkel. És a közmunkások között nem voltak cigányok, ugye?
A 10 évet csak te említetted, eltolták már ezt sokan, de biztosan ez is egy szellemes megjegyzés.
“Nekem meg mondjuk van szemem, és látom, hogy milyen arányban vannak a sitten cigók meg fehérek.”. Nem vitatom az arányokat, viszont indokoltam, hogy miért ilyenek az arányok. Nem érted, hát nem érted. Egyébként ez a van szemed, és látod kapcsán. Börtönőr vagy, vagy ültél?
“De a legbutább az most gyorsan idehozza a négereket”. Egyszerű, csak neked magas. Matyika ápolójának írtam egy családról a rasszizmus kapcsán, akik soha nem találkoztak négerrel, egy sem ártott nekik, de mikor mutattam az unokahúgom eljegyzési képét, aki egy fekete sráchoz ment férjhez, akkor nem gratuláltak, hanem azt kérdezték, hogy mit szólt a család. Ennyi volt, azzal kapcsolatban, hogy a rasszizmushoz nem kell személyes élmény. De feltételezem, ezt a gondolatmenetet sem érted, ez van.
Itt befejeztem, és nem érdekel, hogy összehordasz-e válaszként még egy rakás logikátlanságot.

Pipas 2020.06.10. 20:38:02

@ostvan2: "hogy a falvak jelentős többsége tiltotta nekik a letelepedés"

Okés, értem a félreértést. A falvaknak természesen nem volt törvényalkotási joga, nem tilthatták meg a letelepedést.

Amit mondasz, az nem "nekik tilos volt földet vásárolni", hanem "utálták őket mindenütt".

De mondjuk több száz éven keresztül, vagy négy-öt évszázadon keresztül arra hivatkozni, hogy "minket ott nem szeretnek" elég gáz. Nem telepedtek le földet túrni, mert nem akartak. Megértem, jogos, de ne mondjuk már, hogy "mert nekik tilos volt".

Ez pont olyan mint a másik legenda, hogy a zsidók azért kényszerültek bankolni, mert nem engedték meg nekik, hogy földet műveljenek. :D

Sir Bates dö Hól 2020.06.10. 21:14:43

@Pipas: volt egy ún. ősiség törvénye, melyet '48 után töröltek el; előtte nemesség kellett válnia a földtulajdonosnak...

gondoltam szólok...

kárárámaispj 2020.06.10. 22:26:42

@Sir Bates dö Hól: Lássuk a szelfit.
Marha érdekes, hogy a fajtád - a neten - marhára mindig ott van és volt a sűrűjében.
Egyébként ne válaszolj, ne olvasd el amit írok, és ennyi.
Bírom az ilyen marhákat, mint élhetetlen barátnéd, aki negyvenszer is elmondja ha kell, hogy ő aztán most már befejezte.

kárárámaispj 2020.06.10. 22:30:26

@Sir Bates dö Hól: "volt egy ún. ősiség törvénye, melyet '48 után töröltek el; előtte nemesség kellett válnia a földtulajdonosnak..."
Jaja. Gondolom a könyvtárakat is annyira bújtad mint a Hős utcát meg a Diószeghy-t...

"Nagy Lajos pedig úgy intézkedett, hogy az utód nélkül elhunyt nemes földi javait negyedíziglen a rokonság, azontúl a király örökölje.”"
Ez az ősiség törvénye, nem az, hogy a cigány nem telepedhet meg.
süti beállítások módosítása